leerzame interactie voorbeelden
Persoonlijke ontwikkeling, Veranderen
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Keti Koti 2023 Deel 3: leerzame interactie voorbeelden

Lezers die zich willen verdiepen in het basismodel van interactie (zie onderaan) vragen mij vaak om nog meer voorbeelden van de zes houdingen uit de Interactiecirkel van Cuvelier. Wel, met het Keti Koti feest op het Museumplein nog volop in mijn geheugen noem ik hieronder graag wat voorbeelden.

Essentie

Eerst even de essentie. Cuvelier beschrijft in zijn interactiecirkel zes houdingen waarmee mensen elkaar kunnen benaderen: geven en nemen, aanvallen en weerstaan, en houden en lossen. Voorts kun je deze houdingen innemen op drie gebieden: personen, dingen en directieven. Dat noemt Cuvelier de inzet van Interactie.

Wat zag ik tijdens het Keti Koti feest zoal aan interacties?

Geven, denk aan aanbieden, aandragen, schenken, en Nemen, denk aan aannemen, ontvangen, maar ook aan luisteren.

Natuurlijk zag ik talloze malen drankjes heen en weer gaan. Die werden royaal gegeven en met graagte in ontvangst genomen. Maar ik zag ook het geven en aannemen van aanwijzingen (directieven). Bijvoorbeeld bij de stalletjes waar een drankje werd gemaakt van geraspt ijs: doe er nog wat meer siroop bij, alsjeblieft. Doe ik, zei de ijsmaker, duidelijk de “ja”-houding van de nemer illustrerend.

Maar ik zag ook het geven en nemen op persoonsniveau. Met trots lieten de dames (en heren) zich zien in hun feestelijke uitdossing, soms letterlijk met de borst vooruit. De complimenten die zij oogsten (“Wat zie je er mooi uit!”) werden met graagte in ontvangst genomen.

Van Aanvallen en Weerstaan zag ik veel minder voorbeelden. Daar was de sfeer ook te goed voor. Misschien toch een bescheiden voorbeeld, in de lange rijen voor de toiletten: “Hé, niet voordringen, ik was eerst!”. Ik hoorde geen enkele keer een weerstaan-reactie. Dat had kunnen zijn: “Ja, maar ik moet zo nodig” of “Maar blijf dan ook duidelijker in de rij staan”. Ja, maar is ook een klassieke weerstaan-reactie. In de warme sfeer van het feest was de reactie veel vaker: “O sorry, dat had ik niet gezien”, een duidelijke aanneem-houding.

Voorbeelden van Houden en Lossen zag ik weer wel. Bijvoorbeeld bij kinderen, die duidelijk niet van plan waren hun speelgoed of ijsje met een ander te delen. En de algemene houding van feesten, dansen en je laten gaan was een mooi voorbeeld van lossen.

Duidelijke voorbeelden, en laat ik onmiddellijk toegeven dat het soms best lastig is de interacties tussen mensen precies te duiden. Dat vraagt aandacht voor de precieze houding en voor de details van de verbalen, nonverbalen en vocalen. Hoe meer je zicht krijgt op de interacties, hoe beter je er op in kunt spelen. Je beïnvloedingskracht zal er groter door worden.

Als je zelf te maken hebt met een ingewikkelde en gevoelige interactie, waar je maar moeilijk vat op krijgt, stuur me dan een berichtje of bel me even. Ik denk graag met je mee. Je welzijn en geluk kan er soms echt van afhangen.

Laurens, 21-7-23

(Voor het basismodel van Interactie, zie TOL-Het-Basismodel-van-Interactie-v2.pdf )

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen