Ik wens Pieter Omzigt voorspoedige beterschap en vooral veel ont-moeten!
Interactie en beïnvloeding
Auteur: Laurens Schrijvers van Zenden

Ik wens Pieter Omzigt voorspoedige beterschap en vooral veel ont-moeten!

Hoe zit het overigens met jouw ont-moeten? Een kijkje door de interactiebril.

Effectieve interactie, ook die met jezelf, bepaalt de kwaliteit van je leven!

Je herkent deze stelling ongetwijfeld. Of het nu gaat om alledaagse situaties en ontmoetingen, of om spannende contactmomenten waar veel van afhangt, als je effectief hebt geinteracteerd, heb je winst geboekt.

Maak er een gewoonte van: kijk altijd even terug op interactiemomenten. Of die nu geslaagd voelden of juist heel vervelend, probeer een eerlijk beeld te krijgen van jouw aandeel in de interactie. Een paar reflectievragen zijn voldoende:

  • Wat wilde ik bereiken?
  • Welke houding nam de ander aan?
  • Welke houding nam ik aan?

Sla er eventueel de interactiecirkel bij op: interactiecirkel.

 

Nog belangrijker: de interactie met jezelf!

Met een moeilijk woord heet dit: intrapsychise interactie.

In mijn praktijk, met name als het gaat om persoonlijke veranderwensen, speelt dit altijd een rol. Simpel gezegd kun je je voorstellen dat er op je schouder altijd een tweede “IK” zit die je instructies geeft voor je gedrag in interactiesituaties. Die zegt welke houding je moet kiezen. Je kunt er op rekenen dat deze tweede “IK” je altijd zal proberen te houden binnen eerder gekozen paden. Dat klinkt vervelend, maar het zorgt ook voor veiligheid. Immers, die gebaande wegen ken je, en je weet ook wat je er in de loop van je leven mee bereikt hebt. Afwijken daarvan maakt het resultaat ongewis.

Duidelijk is dat veranderwensen hierdoor wel geblokkeerd kunnen worden.

 

Het voorbeeld van Pieter Omzigt

Laten we één van Pieters Omzigt kwaliteiten als voorbeeld gebruiken: betrouwbaarheid!

In de huidige onzekere en onbetrouwbare politieke constellatie is dat een kwaliteit die ook mij er bijna toe heeft gebracht op zijn nieuwe partij te stemmen.

Laten we aan Pieter’s betrouwbaarheid een paar begrippen koppelen: waarheid/eerlijkheid/integriteit, trouw (aan je beginselen), nauwkeurigheid/precisie.

Pieter’s tweede “IK” (laten we die voor het gemak Pieter 2 noemen) is extra waakzaam op deze punten, de omgeving (de kiezers) willen immers ook dat hij op dit pad blijft.

Je hoort het Pieter 2 dus al in zijn oor fluisteren tijdens alle ingewikkelde debatten:

Pas op:

  • Je moet de waarheid blijven zoeken
  • Je moet je beginselen volgen
  • Je moet nauwkeurigheid eisen

Een behoorlijke uitdaging, want op al deze punten kan Pieter nauwelijks ont-moeten. De kiezer verwacht juist precies deze houding.

Net zoals ik ervaar in mijn praktijk zul je dus door moeten zoeken: welke laag zit er mogelijk nog onder of omheen?

Ik durf de stelling aan dat Pieter2 hem vanaf zijn schouder vooral de volgende boodschap influistert:

  • IK moet de waarheid blijven zoeken
  • IK moet de beginselen volgen
  • IK moet nauwkeurigheid eisen

Het gaat dus om (eerder) durven loslaten. Zoals hij nu in de praktijk (helaas te laat) een deel van zijn rol heeft durven/moeten overdragen aan Nicolien van Vroonhoven. Dat zorgt voor onzekerheid maar ook voor nieuwe paden. De winst daarvan zal op termijn blijken, ongetwijfeld ook voor Pieter zelf.

 

Herkenbaar voor je eigen situatie?

Aarzel niet, neem contact met me op. Ik ga graag de zoektocht met je aan. De verbeterkansen zullen zich ongetwijfeld aandienen!

 

Over Trail of Life

Trail Of Life ondersteunt je bij het uitstippelen van je route voor Veranderen als voor Interactie en Beïnvloeding. Wil je meer van en over ons weten, neem dan contact op voor de mogelijkheden van 1-op1-, small group- en groepstrainingen.
Je kunt ook direct bellen naar Laurens: 06-1119841.

Heel veel veranderingen in ons leven, zowel klein als groot, bereiken we door eigen inspanning.

Trail Of Life ondersteunt je in jouw concrete stap naar verandering. We hebben diverse trainingen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen.

Bekijk de trainingen